Kampuksemme sisäilmamuutokset / The changes in our indoor airquality

Edellisessä julkaisussa kerroimme, että kuudennen kerroksen sisäilma on huolettanut monia – opiskelijoista työsuojeluvaltuutettuihin. Tämän vuoksi olemme saaneet tällä viikolla jo muutoksia sisäilmaongelmiimme. Alla listaamme mitä kaikkea on saatu helpottamaan sisäilmahaasteita.

        1.Ilmanpuhdistimet

 

Jotkut teistä ovatkin jo huomanneetkin, että kuudennen kerroksen kirjastoon, Megoraan ja atk-luokkiin on ilmestynyt ’hämmentäviä pömpeleitä’. Nuo pömpelit ovat ilmanpuhdistimia, joiden tehtävä on suodattaa ilmasta parempaa. Pari opettajaa ovat saaneet käyttöönsä tälläisiä työhuoneisiinsa, ja ovat todenneet heitä auttaneen. Olemme toiveikkaita, että saamme tästä helpotusta myös opiskelijoillemme. Laitteiden tuotetiedot sanovat seuraavaa:

Electrolux EAP300 ilmanpuhdistin

Puhtaan ilman tuotto (CADR) max 335 m3/h, vastaa 70 m2 pinta-alaa. HEPA 13 -suodatin poistaa hiukkasia, aktiivihiilisuodatin hajuja ja Cleancel-pinnoite on aktiivihiilisuodattimen mikrobeja tuhoava pinnoite, joka estää pieneliöiden kasvun (home, hiivat, bakteerit, sienet). Plasmawave poistaa ilmasta sekä hiukkasmuodossa että kaasumaisessa muodossa olevia epäpuhtauksia. Ilman laadun tunnistin kertoo ympäröivän ilman puhtaustason. Kolme tehotasoa. Manuaalinen hiljainen/yö-toiminto.

Tietojemme mukaan näitä ilmanpuhdistajia on tilattu myös lisää tiloihin, joihin niitä tarvitaan. Arvioitu toimitusaika kestää parisen viikkoa.

      2. Luokkatiloihin suositus henkilömäärästä

Viime kiinteistökokouksessa sovittiin, että luokkien mitoitus tarkistetaan ja luokkien seinille toimitetaan kyltit ilmanvaihdon kannalta suositeltavista henkilömääristä. Muutamissa luokissa on jo havaittu oven suusta lukumäärän, jonka tarkoitus on suojella opiskelijoitamme ylibuukkauksilta. Liian monta ihmistä liian pienessä tilassa ei ole missään nimessä suositeltavaa sisäilmaongelmaisessa rakennuksessa. Tämän vuoksi toivommekin, että opiskelijat muistuttavat opettajiakin suositusmääristä – mikäli ne ylittyvät.

Kaikkia tiloja ei ole vielä keretty tarkistamaan, mutta kampuksemme kiinteistövastaava Narinen tekee kovaa työtä, jotta lähiviikkoina tiloista löytyy suositusmääriä.

        3. Mitä tehdä jos oireilet-tiedote

Opiskelijat toivoivat selkeämpiä ohjeita sille, miten toimia mikäli havaitsee oireita Soffarin sisäilmasta. Tutkintovastaavat ovat työstäneet virallisen ohjeen, joka tuli eilen jokaiselle kampuksemme opiskelijalle Oma:n kautta ilmoituksena sekä koulun sähköpostiin.


Ohjeistuksen tehtävänä on helpottaa opiskelijoitamme, jotka pohtivat erityisen tuen päätöksen hakemista. Tutkintovastaavat toivoivat, että mikäli ohjeistuksen lisäksi herää kysymyksiä voi heihin ottaa sähköisesti yhteyttä. Mikäli et ole saanut ilmoitusta, niin sama tiedote löytyy myös tästä:


 

 

Viimeaikoina on noussut meidän tietoon myös se, että opiskelijat haluaisivat sisäilmakyselyn, jolla pystyisi kartoittamaan – kuinka laaja sisäilmasta oireilu opiskelijoissamme todellisuudessa on kampuksellamme. Soffan edunvalvontavastaavat Nimo ja Kaarina alkavat seuraavaksi selvittelemään, voisiko sellaista kyselyä mahdollisesti saada opiskelijoillemme.

Terkuin,

Nimo Samatar ja Kaarina Koistinen

Edunvalvontavastaavat

Sofianlehdonkatu 5 B opiskelijat Soffa Ry

IN ENGLISH

In the last publication, we told that the 6th floor indoor air quality has worried many – from students to the safety representatives. This is why we have gotten changes to our indoor air problems this week. Below we will list what we have gotten to help the indoor air challenges.

1. Air cleaners


Some of you have already noticed that weird thingies have appeared to the library, Megora and computer rooms. Those things are air cleaners and their job is to make the air better. Some of the teachers have gotten these to their offices and told that the air cleaners help. We are hopeful that these will help our students as well. The product information for the devices say the following:

  • Four stage pure source filtration cleans up to 99% of particles out of the air of a -room up to 70 m
  • Ultra quiet – comes with a manual sleep mode
  • Air quality sensor for adaptive cleaning performance
  • Change filter indicator to ensure optimal performance
  • Recommended by Swedish Asthma and Allergy Association

According to our knowledge, they have ordered more of the air cleaners to rooms/areas that there is need for. The estimated delivery time is a few weeks or so.


2. The number of people recommended for classrooms

In the last campus property meeting we agreed that the dimensions of the classrooms would be checked and they would provide signs on the walls of the classroom with the number of persons recommended for the best ventilation. Some classrooms have the signs and amounts already to protect the students from overbooking. Too many people in too small classroom is in no way recommended in a building that has indoor air problems. This is why we hope that students remind the teachers of the classroom limits – in case they are exceeded.

All the facilities have not yet been checked, but Lauri Narinen, who is responsible of the property and safety of our campus, is working hard so that in the following weeks the facilities will have the recommended number signs on the walls.

 

  1. What to do if you are having symptoms – information

Our students has asked for better briefing on what to do if you are having symptoms from the indoor air problems. The Head of degree programmes have made instructions on what to do. The instruction has been sended to every student on our campus by oma and email.


 

 

If you didnt get the instructions, ill put it below too:

There has been wishes from our students on getting a poll on how many students do have symptoms from the indoor air quality. That for we will try to figure out on getting that for our students. We will let you know on that later.

Best,

Nimo Samatar and Kaarina Koistinen

Head of Adcocacy

Sofianlehdonkatu 5 B students Soffa Ry

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *